Evo pristigla je nova zmija poznata kao Kraljevska zmija - Lampropeltis getula californiae Za sada samo da je predstavim fotkama.
Extra je Jel tvoja? Slikaj i hranjenje. To je jedna od zastupljenijih vrsta kod nas. Sve u svemu,zanimljiva zmija skroz.
Sada jeste moja a bivsi vlasnik je i clan ovog foruma, pa kada budem iznosio svoja zapazanja, moze se i on prikljuciti sa svojim iskustvima. A sto se tice fotografija, bice ih jos...samo polako
hehe hehe ja sam bivsi vlasnik Vec mi nedostaje al sta cu kad nemam mesta :S morao sam da je prodam.. zivim sa sestrom pa dok se ona ne iseli (oko 4-6 meseci) mi je malo veca frka zato sto me smara xD inace zanimljiva iskustva sa tom zmijom su kako se stalno zatrpa(to rade zmije cesto dok su male) i samo glava viri.. na kojoj ima kao piramida zemlje, kad je vidim tako umrem od smeha nadam se da ce joj biti lepo kod tebe kao sto je bilo kod mene i lepse mogao bi da probas da je nahranis koliko za 3-4 dana obicno odbijaju hranu prvih nedelju dana kad se usele u novi terarijum.. al ova je neverovatno prozdrvljiva .. ja sam je hranio prvi dan kad sam je kupio
Nije to nesto posebno veliki terarijum a vec sam postavio temu sa kompletnom fotografijom terarijuma . Evo te teme gde je predstavljen terarijum a li sa sasvim drugacijim uredjenjem. Ugaoni terarijum
zanima me koje sve vrste materijala mogu da koristim za getulu? znam za stiropor i sta cu za poglogu ali me zanima npr. - da li smem da koristim gips da bih napravila neke ukrase za njen terarijum? - od boja akrilne, za kola drvo ili nesto sasvim drugo? - osim vinove loze da li jos neka vrsta drveta dolazi u obzir? - pur- pena i silicon... koji? ako ima jos nesto sto bih mogla da iskoristim a da nisam spomenula molim vas da me upoznate jer hocu da joj sredim terarijum jer mislim da joj je ovaj postojeci mali i da cu morati da pravim nesto vece... ona ima 80cm a terarijum je 60 x 40 x 50, tako da tih pola metra visine pokusava da ga otvori sto mi ne ide u prilog hahaha
Naravno, smes, nema nikakvog straha od bilo cega sto bi ugrozilo zdravlje zmije. Moja preporuka , samo boje za beton i nesto slicno tome. Moze skoro svako drvo da se koristi koje je lepo i dekorativno. Svakako, moze.
Preporucio bih ti da dekorise sa niskim granama vinove loze, panjevima, krupnim kamenjem i tresetnom podlogom kombinovano sa krupnim sljunkom. Od bilja mozes ubaciti nesto sto bi odgovaralo uslovima gde ce biti postavljen terarijum u sobi, konkretno mislim na osvetljenost, temperaturu i vlaznost u terarijumu.
hvala na pomoci... napravila sam joj nesto poput juzno-americke sume jer mi je pustinjska dekoracija malo prosta i siromasna iako bi njoj bas to odgovaralao s obzirom na njeno staniste... nego fauna jos jedno pitanje za tebe? jesi video slike koje sam ubacila da vidis koliko je porasla?
e da... i jos nesto... mnogo je agresivna odn. kidise odmah na bilo kakve pokrete u terarijumu jer sam je hranila svaka 3-4 dana... a posto neko vreme posle hranjenja ne treba da se uzima u ruke to je nisam ni uzimala preterano... tako da nije bas za drzanje mada planiram uskoro to da promenim... pocinjem da je hranim u rugoj posudi (iako se malo mucim s tim) tako da uskoro ocekujem slike i dok je drzim u mojim rukama...
Svaka vrsta zmije kada je gladna, ona je malo i nervoznija, to je prirodno E sad, neke vrste su vise a neke manje nervozne. Sto se tice Lampropeltis getula californiae, to je vrsta koja je jako brza i hitra ali pored svega toga moze se lako hvatati i prilagodjavati na ruke
imam priliku da kupim muzjaka (tvrdi da je muzjak) getule zbog razmnozavanja (mada nisam 100% sigurna da li je kod mene zenka jer nemam mogucnost jos uvek da je odnesem u bg na sondiranje)... stoga bih molila vlasnika ako zna kog je pola da mi kaze ... ako ni boki nije siguran probacu popping metodu... a takodje me zanima koliko je stara jer sam citala da su zenke sposobne za oplodnju sa 3 godine (sto znaci da bih po meni morala jos malo da sacekam ... )